Tayland’da bir dövüş sporu olarak ortaya çıkan Muay Thai, kimileri tarafından Tayland Boksu ismiyle de bilinir. İlk sırada Tayland olmakla beraber Kamboçya, Myanmar ve Laos gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde sıklıkla görülür. Sert bir dövüş sanatı olarak bilinmesinin en esaslı sebebi yumruk, diz, dirsek ve tekme darbelerinin kullanılmasıdır.

Muay Thai Tarihi
Daha önceleri Siyam ismiyle bilinen bölgenin bölünüp dağılmasından sonra oluşan ve günümüzde ağırlıklı olarak Tayland’da şekillenmiş dövüş sistemlerinin genel adına Muay Thai denir. Bölge sınırları değişmiş olsa da ülkeye komşu olan Myan Mar, Lethwai ve Kamboçya’da yapılan “Khmer Boksu” ile oldukça fazla benzerlik gösterir. Çıkış noktası her ne kadar Tayland olarak bilinse de Muay Thai’nin kökeni hakkında “Tayland, Myanmar ve Kamboçya “arasında bu dövüş sporunu kendi ülkesine mal etme anlayışı vardır. Günümüzde bu dövüş 3 ayrı dalda “Profesyonel, Amatör ve Geleneksel” olarak uygulanmaya konmuştur. Kökeni 1300’lü yıllara kadar dayanabilmektedir. Eski antik sistemlerin tümü “Muay Boran” (Antik Döğüş Sistemi) çatısı altındadır ve bu hususta oldukça fazla efsane mevcuttur.
Muay Boran çatısı altında ; “Muay Lopburi (bugünkü Muay Thai’nin atası sayılır,dik duruşları ifade eder), Muay Chaiyuth, Muay Korat, Muay Kochasarn, Muay Nakorn” sistemleri bulunur. Geleneksel sistemler bazen Myanmar, Tayland veya Kamboçya sınırlarında müsabaka düzenlerler, eldiven yerine sargı, bandaj kullanılır ve özellikle Burma bu konuda gelenekselliği fazla bırakmamaktadır.
Tayland’da düzenlenen profesyonel dövüşler için “Lumpini, Rachandamnern, TV 7 vb.” gibi özel olarak inşa edilmiş stadyumlar mevcuttur. Bunlar arasında özellikle Rachandamnern dünyada yalnızca “Boks” amacı için inşa edilmiş en büyük stadyumdur. Buralarda her hafta gün aşırı dövüşler düzenlenir ve yoğun olarak ilgi çeker.
Türkiye’de Muay Thai
Türkiye’de ilk çalışmalar İstanbul’da “Ercan Gürgöze ve Hayrullah Camadan “tarafından 1980’lerin başından itibaren başlatılmış, 2002 yılında Hasan Yıldız, “Ömer Dağdelen”, Engin Kısa ve Şahin Eroğlu’nun girişimleri ile Halil Durna’nın başkanı olduğu “Karate Federasyonu” çatısı altında “Amatör Muay Thai Spor Dalı” oluşturulmuştur.
Spor Dalı iki yıl kadar “IAMTF ve “WMF” dünya federasyonu çerçevesinde hareket etmiş , sonrasında Mehmet Ünlü ve Ercan Gürgöze’nin girişimleri, çalışmaları akabinde 2006’da “IFMA” üyeliğine kabul edilmiş olup bu tarihten beri teşkilatın amatör yarışmalarına katılmaktadır. 2007’de Türkiye’de federasyon kurulmuş ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından yapılan seçimle “Halil Durna” başkanlığa seçilmiş olup, Hasan Yıldız koordinatör olarak atanmıştır.
Eller, dirsekler, tekmeler ve dizler temel saldırı tekniklerinde kullanılmaktadır. Tekme, yumruk ve blokların hepsinde bütün bedenin kalçanın dönüşüyle birlikte kullanılması söz konusudur ve bu tekniklere diğer savaş sanatlarından daha yavaşlık vermekle birlikte daha büyük bir güç kazandırmaktadır.
Tam temaslı diğer dövüş sporlarında olduğu gibi bu dövüş sporunda da kondüsyonun önemli bir yeri vardır. Ring koşullarının gerektirdiği sertlik ve kondüsyon için gereken çalışmalara özellikle yer verilmektedir. Diğer bazı mücadele sporları antrenmanında kullanılan koşma, gölge boksu, ip atlama, vücut direncine dayalı egzersizler, sağlık topu egzersizleri, karın kasları egzersizleri ve bazı durumlarda ağırlık antrenmanı gibi çalışmalar da uygulanır.