Karantina günlerinde sosyal medya platformlarında en sık karşılaştığımız içerikler listesi yapsak evde çekilen antrenman videolara ilk 3’e girer. Futbolculardan tutun Youtuberlara kadar dünya çapında herkes şuan evlerine kapanmış ve antrenmanlara başlamış durumda. Eğer hala neye nasıl başlayacağınız konusunda kararsızsanız işte karşınızda birkaç adımda evde boks antrenmanı …
Neden Evde Boks?
Öncelikle neden evde boks antrenmanını tercih edebilirsiniz sorusunu yanıtlayalım. Her insanın hayatında uzun yada kısa vadeli bir spor deneyimi olmuştur. Şimdiye dek yaptığınız bütün uzun soluklu kardiyoları hayal edin. Gerek ringde gerekse antrenman esnasında yakılan kalori o yaptığınız geçmiş antrenmanlardan kat kat daha fazla. Buna ek olarak kas dayanıklılığınız ve esnekliğiniz artacak, egzersiz yapma motivasyonunuz canlanacak, stres ve geriliminiz azalacak, dayanıklılık, çeviklik ve koordinasyonunuz en yüksek seviyeye çıkacak.
Evde ekipman listeniz
Kum torbası : İyi bir boks torbasının keten, vinil veya deriden yapılmış olması gerekmektedir.
Bandaj : Boks eldivenini takmadan önce bandaj tercih etmeniz antrenman sırasında bilek burkulması, ezilme ve zedelenme gibi problemler yaşamanızı engeller.
Boks Eldivenleri : Antrenmanlarda kullanacağınız boks eldivenleri ekstra dolgulu, bilek destekli ve kum torbası ile çalışmaya uygun olmalıdır.
İp : Antrenman öncesi ısınma olmazsa olmazlar arasında, bu yüzden ip kullanabilirsiniz.
Gelelim Tekniklere
Ev antrenmanlarına başlamadan önce bilmeniz gereken bazı teknikler var, bu tekniklerin pratiğini düzenli olarak yaptıktan sonra kondisyon kazanıp daha ileri tekniklere geçebilirsiniz. Hazırsanız başlıyoruz.
Duruş : ‘‘Boksta en temel teknik duruştur. Düzgün bir duruşunuz olmadan sağlıklı bir antrenman yapmanız mümkün değildir. Öncelikle hayali bir rakibinizin olduğunu varsayın ve onunla karşılıklı duruyormuş gibi bir ayağınız önce bir ayağınız hafif arkada olacak şekilde ayaklarınız arasında omuz genişliği kadar mesafe olacak şekilde pozisyon alın. Önde yani rakibinize yakın olan omzunuz kullandığınız yumruğunuzun tersindeki omzunuz olmalıdır. Yani sağ elinizi kullanıyorsanız sol omzunu rakibinize daha yakın olmalıdır. Daha sonra ise dirseklerinizi yanlarınıza doğru çekin ve ön kollarınızı yukarı doğru kaldırarak duruşunuzu tamamlayın. Bu duruş kum torbası karşısında almanız gereken duruştur.’’
Direkt yumruk : Adından da anlaşıldığı üzere düz bir biçimde kolun (sağlaksanız sol, solaksanız sağ kolun) karşıya doğru açıldığı, rakibe orta yada uzak mesafede atılan yumruktur.
Kroşe : Boksta kroşe yumruk direk atılan yumruğa nazaran kavis alarak atılır. Genellikle rakibin kulağının arkasına, çenesinin ucuna ve kafatasının yanlarına doğru vurulur. Kolun 90 derece açı ile durmasını gerektiren yumruklardır. Kroşe yumruk vururken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur avuç içi vuruş yapılmamasıdır. Tarak kemikleri olarak tabir edilen ellerimizi yumruk yaptığımız zaman oluşan dört kemik ile vuruş yapılması gerekir.
Aparkat yumruk : Boksta aparkat yumruk genellikle gövdeye vurulan yumruklardır. Aşağıdan yukarı doğru dirseklerimizi açmadan 90 derece açı ile kavisli bir şekilde atılır. Çeneye ve kafaya vurulan aparkat vuruşlarda yapılabilir. Aparkat yumruklar yakın dövüş mesafesinde vurulan yumruklardır. Rakibe olan mesafemiz uzak ise aparkat vuruş yapılamaz.